De grote generatiekloof

Gepubliceerd op 5 april 2019 om 20:58

Kennelijk moest ik 33 worden om mijn eerste generatiekloof te ervaren. "Verschil in opvattingen tussen verschillende leeftijdsgroepen" aldus de goede oude van Dale. Die ik in 1998 nog in hardcover op mijn bureautje onder mijn Ricky Martin poster had staan. Stapelverliefd op deze latino, mijlenver verwijderd van de wetenschap dat de man toch echt van de herenliefde is. Wat kan ignorence toch een heerlijke bless zijn mensen maar dit terzijde. Ik hoor mijn vader zo ergens rond de eeuwwisseling nog brommen dat "De herrie" waar wij naar luisterden niets met muziek te maken. En God wat vond ik die man op zo'n moment een stoffige sok. "Ga met je tijd mee pa". 

 

Zo'n 20 jaar later is hij daar als donderslag bij heldere hemel. De stoffige sok in mij. En wel over het fenomeen "Vloggers". Laten we hier meteen de grootste disclaimer op tafel gooien: "Nee ik hoef er niet naar te kijken en ja ik doe het lekker toch omdat het soms gewoon heel fijn is om ergens naar te kijken en hier vervolgens ongenuanceerd je mening over te geven. Dus.. #sorrynotsorry. 

 

Komtie: 

1.  Waarom zijn ze massaal de dag van de week vergeten? " Het is vandaag eeeh maandag? Of toch dinsdag? Uuuuh".

Lieve schat, al sinds jij leeft en ver daarvoor zijn er zeven dagen in een week en komt na zondag altijd maandag, MAANdag. En zelfs in jouw ongelofelijk hectische bestaan moet het toch mogelijk moeten zijn om dit te onthouden en anders zoek je het ff op voor je je Canon aanzet. 

 

2. Het "unboxing" fenomeen.

Naast het feit dat ik niet kan bevatten waarom het leuk is om iemand een kartonnen doos te zien uitpakken verwonder ik me over de wildgroei van Engelse termen met als hoogtepunt het woord "lookje". Maar laten we wel wezen, generatiekloof of niet, zelfs ik snap dat sommige dingen lekkerder bekken in het Engels al is het maar omdat we dan onze typische accenten achterwege laten. Geloof mij dat onze Glennis haar "afscheid" bij onze Amerikaanse vrienden een stuk eerder was gekomen als ze dat Jordanese accent ten gehore had gebracht. Echter geldt dit niét voor de term "unboxing". Hier hebben wij namelijk een prima Nederlands woord voor uit-pak-ken. Als we de letterlijke vertaling "ontdozen" er even bij pakken heb ik nog een tip voor de Vloggers: een betere wereld begint bij jezelf: "So unbox yourself". 

 

3. Waarom moet er altijd gegaapt worden?

Tja eigenlijk snap ik deze wel. Omdat je een ongelofelijk saai verhaal vertelt.. Daarom. Echter heb ik het vermoeden dat deze mensen dit doen om zo echt en natuurlijk mogelijk over te komen. Laat me je ook hier uit de droom helpen. Het is onsmakelijk en er is niemand maar dan ook niemand die twijfelt aan het feit dat ook jij een echt mens bent dat gaapt als je net je bed uit komt. Neemt niet weg dat gedrag niet per definitie gefilmd hoeft te worden enkel en alleen omdat nu eenmaal iedereen het doet. Sterker nog, het meest natuurlijke gedrag gebeurt op het kleinste kamertje in het huis en dat hoeft ook niemand te zien.. echt niet. 

 

4. Waarom het altijd gemeld moet worden dat er geen make-up gedragen wordt.

Vriendin, dat zien we. Geeft niet. Het is je meer dan gegund dat jij met "The real you" op je kanaal durft te verschijnen en dat je hiermee "de weg vrij maakt voor anderen" om dit ook te doen. Laat deze oma je wel even mee terug nemen in de tijd. Been there, done that. En wel door jullie voorouders in the ancient 60's. 

 

Wat heerlijk zeg om even in de huid van pa en ma in de late jaren 90 te kruipen. "Papa, ik lijk steeds meer op jou". 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.